Rüyadeha
A B C-Ç D E F G H I-İ J K L M N O-Ö P R S-Ş T U-Ü V Y Z

Rüyaları Ağır Çekimde mi Görüyoruz?

Rüyaları Ağır Çekimde mi Görüyoruz?

Alarmınızı kapatıp geri yattığınız sırada bile kısa rüyalar gördüğünüz çok fazla olmuştur. Ancak rüyanızda kısa bir sohbet veya ufak bir yürüyüş bile görseniz tekrar uyandığınız zaman aslında saatin en az 1 saat geçtiğini görmüş olabilirsiniz. Araştırmacılar “bilinçli rüya görenler” olarak nitelendirilen ve uykudayken beyinlerini kontrol edebilen kişiler üzerinde araştırma yaparak bu sorunun yanıtını bulabileceklerini düşünüyorlar.

Almanya’da Gutenberg Üniversitesi’nden Jennifer Windt bu araştırmalara bir yenisini ekledi. Kontrollü ve bilinçli rüya görenlerin rüyalarında kendilerini gıdıklamalarının mümkün olup olmadığını araştıran Windt, rüyalardaki farkındalık derecesini bu şekilde ölçümlemek istedi.

İlk Deney Sonuçlarından Sonuç Alınamadı

Deneye başlayan Jennifer Windt, deneklerden rüyalarında gördükleri diğer kişilerin de kendilerini gıdıklamalarını talep etmiştir. Rüyada diğer kişilerin kendilerini gıdıklamasını talep eden kişiler diğer rüya karakterlerinin sınırlı bir gıdıklama etkisi yarattığını belirtmiştir.

Bu deneylerden sonuç alınmadıktan sonra Bern Üniversitesi’nden Daniel Erlacher daha iyi bir deney ile ortaya çıkmıştır. Erlacher, beynin farklı eylemleri hayal edebilme biçimleri üzerine yoğunlaşmıştır. Örneğin, rüyasında koşan bir kişi, gerçek hayatta koştuğunda aktif olan bölgelerin aynısını mı beynin de harekete geçiriyordu?

Bilinçli rüya gören bir grup ile çalışmalara başlayan Erlacher, kişilerden rüyalarında 10 adım atmak e 30’a kadar saymak gibi farklı hareketler yapmalarını talep etmiştir. Eylemler sırasında bu eylemlerin süresini ölçmek için farklı bir özellik kullanıldı. Kişilerin bedenleri hareketsiz, felç halindeyken göz hareketlerinin beden hareketlerini taklit etmeye yönelmesi Erlacher’in dikkatini çekti. Deneklerden göz hareketleri ile yapmaları istenen aktiviteler aslında aktivitelerin başlangıç ve bitiş zamanlarını da ele vermeye başladı.

Aktiviteler Gerçek Hayata Göre Daha Uzun Sürüyor

Böylelikle rüyalarda yapılan aktivitelerin süresi de belli olmaya başlamıştı. Erlacher’in tahmin ettiği gibi deneklerin rüyalarında yaptığı bu aktivitelerin tamamlanması gerçek hayattan %50 daha uzun sürüyordu. Kişiler farkında olmasalar bile aktiviteleri aslında ağır çekim olarak yapıyorlardı. Denekler uyandıkları zaman ise aktiviteleri yaparken gerçek hayatta yapıyormuş gibi hissettiklerini sık sık dile getiriyorlardı.

Yapılan bu testler ve deneyler kısa süreli görülen bir rüyanın neden uzun zaman aldığını açıklayabilir niteliktedir. Ancak yine de Erlacher bu olguyu açıklamakta zorluk çekmiştir. Bunun sebebini ise uyku esnasında beynin verileri ve bilgileri işleme koymasının daha uzun sürmesi olarak gösteriyor.

Deneylerdeki aktiviteler ve antrenmanları, “gerçek talimlerden daha kötü, fakat tek başına zihinsel provalardan daha iyi” şeklinde yorumlayan Erlacher, aslında rüyaların ağır çekimde görüldüğünü de gözler önüne seriyor.

Rüyada Rüyaları Ağır Çekimde mi Görüyoruz? Görmek Hakkında Yorumlar